Goldziher Ignác: Előadások az iszlámról

Akció!

Termékleírás

Amikor Goldziher Ignác tudós alakját a róla szóló visszaemlékezésekből felidézzük, mindig a legnagyobb elismeréssel találkozunk. Nemcsak tudós kortársai és kiváló tanítványai látták meg személyében a legnagyobb tudóst, akit valaha is ismertek, és akiről valaha is hallottak, hanem az utókor is „minden idők legnagyobb orientalistáját” tisztelte és tiszteli benne mindmáig. Főbb művei nemcsak a nyugati műveltség fontosabb nyelvein, hanem az iszlám kultúra anyanyelvén, arabul is olvashatók. Korunk legnagyobb muzulmán vallástudósai között van olyan, akinek szájából magam hallottam még 1980-ban ezt a felejthetetlen mondatot: „Volt idő, amikor az iszlám vallás legnagyobb tudósa nem iszlám vallású volt, hanem Mózes hitének követője; ez a kiváló orientalista, a magyar Goldziher Ignác.”  

…Goldziher Ignác tudományos életműve a modern iszlámtudományt olyan mélyen megalapozó, és az egész tudományág jövőjét messze meghatározó, hogy száz esztendő elteltével is mindig újra vissza kell térnünk hozzá, és újra kell olvasnunk, mert nem nélkülözhetjük egy-egy kérdés megértéséhez, vagy újabb problémák meglátásához és megvilágításához.

 Száz éve elmúlt, hogy e nagy magyar tudós befejezte előadás-sorozatát az iszlám fejlődéstörténetéről, amelyet eredetileg német nyelven írt, és először németül jelent meg 1910-ben Heidelbergben Vorlesungen über den Islam címmel. Ezt hamarosan követte a mű magyar kiadása a kiváló tanítvány, Heller Bernát hűséges és szakszerű fordításában, 1912-ben.

 Az új magyar fordítás nemcsak nyelvi hűségével és tartalmi pontosságával, hanem korszerű nyelvezetével, élvezhető stílusával is méltó megszólaltatása a világhírű szerző fő művének.

 

További információk

Súly 600 g

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

Mondd el a véleményed elsőként: “Goldziher Ignác: Előadások az iszlámról”3,500 Ft 1,050 Ft

Visszarendelhető

Kategóriák: , , , . Címke: .