Térdízületi meniszkárosodás. Mit kell tudni a térdízületről?


Betegség lefolyása és prognózisa Mikor szükséges a meniszkusz műtét? A vélemények nagyban különböznek a meniszcus műtét előnyeiről.

Egyes orvosok azt állítják, hogy bármilyen meniszális szakadás műtétet vagy artroszkópiát igényel. Szinte ugyanolyan gyakran állítják, hogy a meniszkális sérülések legtöbbje nem volt ilyen kifejezett, és a műtét általában felesleges.

Nyilvánvaló, hogy a meniszzális könny kezelésének módszere különféle befolyásoló tényezőktől függ, és nincs egyetemes ajánlás a meniszzális károsodás kezelésére.

Rheuma, ízületi gyulladás, porckopás, rheumatoid arthritis (ujmedicina, biologika)

A terápia megválasztása a fájdalom térdízületi meniszkárosodás, korától és a meniszciák rugalmasságától függ. A meniszkuszműtét célja mindig a lehető legtöbb meniszkális szövet fenntartása és a teljes mobilitás visszaállítása, amennyire csak lehetséges.

Meniskális szakadás műtét nélkül Időnként a meniszalis könny kezelhető műtét nélkül. Ez a helyzet például a meglehetősen kicsi repedések esetén. Különösen a meniszkusz jól áttört külső zónájában a meniszkusz külső széle a közös kapszulanél előforduló sérülések néha önmagukban gyógyulhatnak. Az orvosok ebben az esetben egy konzervatív nem műtéti meniszális könnyterápiáról beszélnek.

Gyulladásgátló Kiegészítő terápia - vitaminok és étrend-kiegészítők Az akut időszakban fájdalomcsillapítókat alkalmaznak. A térdízület meniszkuszának egyik vezető gyógyszere a kondroprotektorok is - glükozamin, teraflex, kondroitin-szulfát. Ezek a gyógyszerek stimulálják a porc szintézisét, javítják a kötőszövet anyagcserét és az intraartikuláris folyadék tulajdonságait. A térd meniszkusza - kollagénkezelés Ezen a csoporton kívül kondroprotektív étrend-kiegészítők kinevezése, amelyek fő képviselője a Collagen Ultra.

A meniskális könnyet fájdalomcsillapítókkal, kortizon injekciókkal és fizioterápiával kezelik. A térdnek a meniszkális sérülés utáni első időszakban a lehető legkevesebbet kell megkímélnie. Néhány hét után elkezdődik a könnyű testmozgás. Orvosa vagy gyógytornász megmutatja, hogyan kell ezt csinálni. A meniszis könnyét még a menisz degeneratív megváltozása esetén is műtét nélkül kezelik. Térdízületi térdízületi meniszkárosodás azonban a meniszkuszban ismételten fájdalom fordul elő, vagy ha a vizsgálat során kiderül, hogy a meniszkusz elemei ellazultak a könnynél, és az ízületi térben vannak, a meniszzális műtétnek nincs alternatívája.

A sérülés a térdízület különböző részeit érinti. De más okok is fájdalmat okozhatnak.

térdízületi meniszkárosodás modern tabletták ízületi fájdalmakhoz

Nézze meg melyiket! A meniszkusz műtét előtt A meniszális könnyműtét előtt alaposan meg kell vizsgálni az érintett térdét. Általános szabály, hogy a fizikai vizsgálaton kívül mágneses rezonancia képalkotást MRI is készítenek. A képeken a kezelõ orvos meghatározhatja, hogy a meniszkusz mikor sérült meg. Ezenkívül kizárható, hogy más struktúrák, például szalagok vagy porcszövetek térdfájdalma származik.

térdízületi meniszkárosodás ha a vállízület karja fáj

Attól függően, hogy az MR eredmény nem sikerül, kiválasztottuk a megfelelő kezelési módszert. Sok esetben azonban csak az ízületi tükrözés artroszkópia képes megmutatni, hogy a kár valójában milyen nagy. Ezután az artroscopia során a sebész eldönti, hogy mely meniszkuszműtét alkalmazandó. Meniszkusz műtét: sebészeti módszerek A meniszzális műtét kétféle típusa érhető el artroszkópos és nyitott meniszkális műtétekkel.

A meniszkusz problémái

Térdízületi meniszkárosodás a múltban ez elsősorban nyílt műtét volt, ma az artroszkópos meniszkusz műtét a választott gyógyszer. Az eljárásokat regionális érzéstelenítésben vagy néha általános érzéstelenítésben végzik. Ez azt jelenti, hogy a meniszkusz műtét során nem egyetlen nagy vágást végeznek, hanem két-három kisebb vágást végeznek. Az első kivágás rúd alakú kamerát mutat be, amely a térdízület belsejéből élő képeket továbbít a monitorra.

A többi rész bemutatja a sebész sebészeti műszerét, térdízületi meniszkárosodás eltávolítja a rongyos térdízületi meniszkárosodás vagy létrehoz egy meniszalis varratot.

Betegség lefolyása és prognózisa Meniskális könny: leírás A meniszci gr. Lengéscsillapítóként működnek, vagyis növelik az érintkezési felületet és csökkentik a csontok közötti súrlódást. A meniszci így csúszó, fájdalommentes mozgást tesz lehetővé a térdízületben.

Az artroszkópia előnye, hogy a bőr kisebb sérülései gyorsabban gyógyulnak, és a meniszzális műtét után nem marad jelentős heg. Nyílt módszer Egyes esetekben az artroscopia helyett a nyílt meniszkuláris műtét részesül előnyben.

térdízületi meniszkárosodás

A nyílt módszert például akkor alkalmazzák, amikor nemcsak meniszkusz-könnykezelést kell végezni, hanem a térdízületben vagy az ízületi kapszula kötőelemeinek további térdízületi meniszkárosodás is észlelték.

Nyílt műtét során a térd körülbelül öt centiméter hosszú vágással nyitható meg, amelyet a meniszzális műtét után újra összevarrnak.

A térdfájdalom konzervatív kezelése

Általában, körülbelül tíz nappal a meniszkusz műtét után, a szálak ismét eltávolíthatók. Meniszkusz műtét: műtéti technikák Artroszkóposan vagy nyíltan operálva a következő műtéti térdízületi meniszkárosodás állnak rendelkezésre a meniszzális műtéthez: Meniskális javítás meniszális varrás Meniszzális rész eltávolítása meniszzális részleges resekció Meniszzalis ízület a sérülés után műfüves beszúrása Meniskális javítás meniszális varrás A meniszkális javítás során a repedezett meniszzális szövetet újravarrják a meniszkusz és a térdízület kapszula egészséges részeire.

folyadék a térdízület diagnosztizálásában fájó karpális ízületi kúpok

Ebből a célból a széleket simítják, a szövetet visszaállítják eredeti helyzetébe, és ebben a helyzetben tartják speciális felszívódású anyagokkal. A meniszkális javítás során különbséget kell tenni a különféle eljárások között kívül-belül, kívül-belül, belül-belül, és a feljavítható nyilakkal, ún. Nyilakkal történő térdízületi meniszkárosodás. A meniszkális javítás csak akkor lehetséges, ha a meniszkusz könny nem folyik át a teljes meniszkuszon, és a meniszkusz még mindig a kapszulához van rögzítve, hogy ott szorosan varrható legyen, és az erek továbbra is elláthatók legyenek.

Meniszkusz műtét

A meniszalis varrás alapvetően a legjobb módszer, mivel térdízületi meniszkárosodás helyreállítja a normális anatómiai körülményeket. Sajnos a meniszalis varrás nem minden esetben lehetséges, mivel a károsodás gyakran már túl nagy a diagnózis során. A meniszkális javítás után a térd csak néhány hétig nagyon óvatosan mozgatható, térdízületi meniszkárosodás a meniszzális szövetek ismét teljesen meggyógyuljanak.

Összességében a terhelésnövekedés sokkal lassabb és annál több adagot jelent, mint a meniszciális resection után.

A patella kezelés saját ligamentuma. Patellar ligamentum ízületi gyulladás

A menisciális javítás után először kapsz egy sínt. Körülbelül három hét után elkezdi részlegesen megkönnyebbülni a térd. Körülbelül két térdízületi meniszkárosodás elteltével folytathatók az olyan könnyű sportok, mint az úszás, a kerékpározás vagy a súlyzós edzés. Meniszkusz műtét: meniszzalis rezekció A meniszkális reszekció esetén térdízületi meniszkárosodás csak a meniszk szakadt darabját meniszcus része resectionvagy a teljes meniscusot meniscus resection távolítják el.

A meniszzalis reszekciót akkor alkalmazzák a meniscalis műtét során, amikor a meniszkusz egyes részei teljesen elmozdultak, ha a térd degeneratív változásai láthatóak, vagy ha a könny a régi és a szakadt részek már nem kerülnek az térdízületi meniszkárosodás.

Mikor szükséges a meniszkusz műtét?

A meniszzalis reszekció járóbeteg-alapon is elvégezhető, mivel az érintett emberek az alsó mankójukkal ugyanazon a napon ismét óvatosan járhatnak. Már a műtét utáni első hetekben elkezdődnek a fizioterápiás gyakorlatok. Leginkább ülő feladatok esetén a munka csak egy vagy két hét elteltével folytatható. Meniszkusz műtét: meniszkuláris pótlás Térdízületi meniszkárosodás meniszkális rezekció régóta ismert, de folyamatosan fejlődő módszere a meniszcalis pótlás.

Térdízületi meniszkárosodás sérült meniszkuszt teljesen eltávolítják, térdízületi meniszkárosodás poliuretán, kollagén vagy humán donor cseremodelljét használják Meniskustranszplantáció.

A térdízületi meniszkárosodás kezelése Térdízület. Meniszkusz károsodás

Mielőtt ilyen meniszkális pótlást beültetnének, pontosan hozzá kell igazítani a saját meniszkusz méretéhez. A beültetés minimálisan invazív az artroscopia szempontjából. Ennek a módszernek az előnye, hogy az eltávolított meniszzális szövetek a legjobb esetben regenerálódnak. Hátránya ennek a meniszkusz műtétnek a nagyon hosszú utókezelése, amely több hónapig is fennáll. Jelenleg nincs elegendő tanulmányi adat a folyamat minőségének végleges felméréséhez.

DeMuro egy hiteles gyermekgyógyász, sürgősségi sebészet szakorvosa New Yorkból.

A meniszkális pótlás tehát még nem tartozik a meniszkális műtét standard módszerei közé. A donor meniszkusz különösen azoknál a fiatal betegeknél ajánlott, akiknél a meniszkárosodás miatt térdízületi gyulladás ízületi kopás és egyéb térdproblémák vannak.

Az adományozott emberek általában halálos sérülésekből származnak, akik haláluk előtt vállaltak adományozást. További információ a vizsgálatokról.

hogyan lehet kezelni vagális ízületi fájdalmakat kezelje a kéz fájó ízületeit