Sürgősségi fájdalomcsillapítás, A fájdalomcsillapítás módszerei és ápolói vonatkozásai – Tankórterem


Látták: Átírás 1 Mottó: Az emberi test kezelésekor napjaink legnagyobb tévedése, hogy az orvosok különválasztják a testet és a lelket.

Ez a súgóoldal feltöltésre vár....

Platón Fájdalomcsillapítás a sürgősségi ellátásban Dr. Pikó Károly Sürgősségi szakvizsga előkészítő tanfolyam Debrecen, február A hatékony szerek használata feltételezi a szerek farmakológiai tulajdonságának alapvető sürgősségi fájdalomcsillapítás és a beavatkozással járó élettani és kórélettani folyamatok uralásának készségét.

A fájdalomcsillapítás mint a medicina princípiuma - a sürgősségi ellátás elsődleges kötelessége, annak prehospitális és hospitális szakaszában egyaránt. Komplikációra esélyes páciens obes, súlyos alapbetegség, életkori sürgősségi fájdalomcsillapítás, terhesség, stb. Oxigenizáció Keringés RR 5 percenként, pulzusszám 5 perc, mély szedálás folyamatos monitorizálás 7 A sürgősségi szedáció-analgézianarkózis EBM szintű alapelvei 3 Tudat, éberség BIS monitor sürgősségi osztályokon is Éhezés beavatkozás előtt Oxigén Benzodiazepinek Biztonságosak Elsőként Midazolam Opioiddal kombinálható Altatószerek titrálása Frakcionálás, felső dózis!

Antagonizáló szer adása óta minimum 2 óra eltelt reszedáció nélkül. Ambulálandó beteg esetén felnőtt kísérő sürgősségi fájdalomcsillapítás. A kísérő írott tanácsokkal és segélykérő telefonszámmal elláttassék. A fájdalom többnyire égő jellegű.

A fájdalom rosszul lokalizálható. A fájdalom szimpatikus stimulációra fokozódik. A fájdalmat egyes adrenerg blokkoló gyógyszerek pl. A fájdalom a megfelelő szimpatikus idegek blokádjára reagál. Vaszkuláris instabilitás vasoconstrictio cianózissal és ödémával vagy vasodilatatio. Sudomotor zavar hiper- hypo- vagy anhidrózis.

Ilyenkor, pl. Spinális-bulbaris reakciók. Ekkor a betegnél az érintett fájdalmas terület védekező reflexeit észleljük, amely feszítő-hajlító kényszermozgásokban nyilvánul meg, ennek klasszikus sürgősségi fájdalomcsillapítás a defense musculaire.

Diencephalikus általános reakciók. Ebben az esetben a diencephalikus gálás alól felszabadulva egyetlen nagy fájdalomreakciót észlelünk, pl. Tudatos kérgi reakciók. Amennyiben a fájdalmat kiváltó inger fájdalomérzetként tudatosul az agyban, hozzákapcsolódik a félelem és a szorongás. Az agykéreg részéről megindulnak különféle kiküszöbölési lehetőségek, menekülés a fájdalom elől. A beteg korát, nemét, testsúlyát, tápláltságát, általános és aktuális állapotát.

A megbetegedés jellegét, szövődményeit és esetleges társbetegségeit. A csillapítást igénylő fájdalom jellegét, intenzitását, időbeni fennállását, a fájdalom kiindulásának helyét és kisugárzását, valamint a hozzá csatlakozó pszichoszomatikus jelenségeket.

TCA-típusú antidepresszánsok Sajnos ezek képezik a halálos gyógyszermérgezések gyakori okát, könnyen túladagolhatóak, mert "terápiás indexük" eléggé szűk. Mérgezési tünetek: agitáció, hallucinációk, konfúzió, göcsök, kóma, magas vérnyomás, lázas állapot, gyors pulzus stb.

Célzottan rá kell kérdezni a beteg farmakológiai anamnézisére : gyógyszerallergia, sürgősségi fájdalomcsillapítás intolerancia, stb. A fájdalomcsillapítás módjának megválasztásában mérlegelnünk kell, hogy várhatóan egyszeri, vagy hosszantartó kezelésről van-e szó. A fájdalomcsillapító adása után mindig utóvizsgálatokat kell végeznünk, figyelni a fájdalom fennállását, jellegének megváltozását, illetve új típusú fájdalom felléptét.

A beteg fájdalmának, ha meghatározzuk a súlyosságát, helyét, intenzitását, mindenképpen mérlegeljük a súlyosbító, enyhítő tényezőket, valamint a beteg cognitiv reakcióit. Mindenképpen bátorítanunk kell a beteget. A gyógyszeres eljáráson túl bizonyos adjuváns eljárásokat is számításba kell vennünk különösen krónikus fájdalom szindróma esetén, amelyben a pszichés komponensek dominálnak az igazi fájdalomérzetben.

Minor analgetikumok 1. NSAID Prostaglandin szintézis gátlók 27 Az alábbi kórképekben ajánlott elsősorban sürgősségi fájdalomcsillapítás morfin adagolása: Heveny, másra nem sürgősségi fájdalomcsillapítás fájdalmak esetén akkor, ha már tisztázott a fájdalom eredete pl. Tartósan fennálló elsősorban malignus betegségekhez társuló fájdalmak esetén ha egyéb fájdalomcsillapító kísérleteink kudarcot vallottak. Bal szívfél elégtelenségben, vagy már kialakult tüdővizenyőben, tüdőembóliában.

Nagyfokú egyéb gyógyszerre nem csillapodó, krónikus fájdalomban, pl. Fejsérülésekben, valamint bármilyen eredetű intracranialis nyomásfokozódásban.

A betegek jó részét ezután teljesen másképp látják el a sürgősségi osztályon

Nyílt- és fedett hasi sérülésekben, heveny hasi folyamatokban elfedi a tüneteket, bár naloxonnal bármikor felfüggeszthető. Asthma bronchiale-s rohamban légzés depresszív hatás!

milyen gyógyszert inni ízületi fájdalmak esetén a térdízület fájdalmának kezelési módszerei

Epekő, vesekő okozta kólikákban, fokozza a görcsös rohamot növeli a sphincterek tónusát. Szülés alatt sürgősségi fájdalomcsillapítás depresszív hatás! Heveny alkoholos állapotokban.

A fájdalomcsillapítás módszerei és ápolói vonatkozásai

Súlyos májműködési zavarokban. Nagyon magas életkor és gyermekkorban. Folyamatos betegmegfigyelés, monitorozás, labor-kontroll 32 Angina pectorisos fájdalom csökkentése Nitroglicerid 0,6mg sublingualisan Pre, afterload csökkentés Béta-adrenerg blokkoló szerek pl. Metaprolol Szív szimpatikus ingerlésének gátlása Kalcium antagonisták pl.

Morphium Hydrochloricum ¼ - 1 a.

Nem fenyeget-e nyelési nehezítettség? Nagy tabletták, kapszulák, össze nem törhető retard készítmények alkalmazása problémás.

Pethidin mg iv. Dolargan ¼ - 1 a.

egy tinédzser ízületei már egy éve fájnak

Tramadolium choloratum mg iv. Contramal mg ampullából 1 a. Nitralgin gáz 34 Tebaikumok előnyös hemodinamikai hatása AMI-ban Csökkenti a halálfélelmet, a légszomjat, a beteg pszichomotoros aktivitását.

Mit kell tennem fájdalom esetében?

Csökkenti a légzőizmok munkáját csökken a fáj a láb ízületei metabolikus igénybevétele. A diszpnoé csökkentésével belégzéskor az intratorakális nyomáscsökkenés kisebb csökken a vénás beáramlás. Sürgősségi fájdalomcsillapítás a légzésszámot csökkenti, kevésbé a légzésvolument. Csökkenti a köhögési reflexet. Szimpatikotóniát csökkent ezáltal arteriolás és vénás vazodilátor hatású. Az értágító hatásban szerepet játszik a hisztamin felszabadító hatás is.

sürgősségi fájdalomcsillapítás kefe ízületi fájdalomkezelés

Vagatonia fokozódik. A hidegrázást megszünteti.

Fájdalomcsillapítás a sürgősségi ellátásban

A morfin és a meperidin tüdőödémában csökkenti a pulmonális kapilláris éknyomást és az artériás középnyomást. A verőtérfogat index nem változik. Definitív infarktusnak bizonyult 83 eset. Adagolás módja, terápia eredménye: Észlelt mellékhatások: Izzadás: 3 beteg Hányinger, hányás: 3 beteg Szédülés: 5 beteg 38 Mikor adjunk Contramalt feltétlenül Morfin helyett myocardialis infarctusban és anginás fájdalmakban?