Közös mustár. 2. Mustár a halál után


közös mustár

A dijoni titka. Hirdetés Sokan gondolták azt talán egykor, hogy a dijoni attól dijoni, hogy szemes. Pedig erről szó nincs, ez csupán a mustármagok őrlésének, feldolgozásának kérdése.

Ha nehézségekbe ütközne valaki a must beszerzését illetően, a probléma áthidalásaként fehérbort alkoholtalanítok egy edényben, forralásos eljárással. Magyarul: kifőzöm belőle az alkoholt és megcukrozom. Amíg eltűnik az alkohol, készítek egy redukciót, víz, kurkuma, koriander, őrölt bors segítségével. Fogom a mustárlisztet többnyire bioboltokban lehet kapni, ott keressétek! Ráöntöm a redukciót.

Dijoni mustár lehet éppúgy egészen sima, krémesre eldolgozott, mint szemes. Franciaország Burgundia tartományába kalauzol ez a világhíres mustár, ahol már a késő-középkortól készítettek mustárt vigyázat, beszélő név!

közös mustár

A magok erjedéséhez tehát a must járult hozzá. Tudni kell ehhez, hogy többféle színű mustármag létezik, és errefelé hagyományosan a barna mustármagot használták, a Brassica junceát. Ma már a világ minden szegletének minden boltjában kapható dijoni, ezért ne lepődjünk meg, hogy ezekhez a mustárokhoz ma már alapvetően nem mustot, hanem fehérbort adnak közös mustár erjedés elérése érdekében.

közös mustár

Rosszabb esetben pedig fehérborecetet, netán azt a háztartási ecetet, amit ételhez egyáltalán nem kellene használni. Ereje-csípőssége révén a mustárimádók kedvence, de a legtöbben szeretik közös mustár, remoulade-mártáshoz, vinaigrette-mártáshoz keverni, hiszen annyira domináns az íze, amit nem sokan kedvelnek.

Az igazi mustárrajongók azonban rá esküsznek.

közös mustár