Kemény térdízület. Térd-kopás


Betegségek » térd » térdkalács betegségei Elülső térdfájdalom Az elülső térdfájdalomért a térdkalács porcának felpuhulása a felelős leggyakrabban.

kemény térdízület

A panaszok kifejlődésében szerepük van sérüléseknek, kopásoknak és a genetikának is. Végeredményben ezek a faktorok a terhelői porc felpuhulásához illetve a kopásához vezetnek a térdkalácson és a térdkalácsot befogadó homorú részén a combcsontnak. Egészséges térdízületben a combcsonton és a térdkalácson a porcfelszín sima, ruganyos, kemény és rendkívül sima, amelyet még ken az ízületi folyadék is.

Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos számos hasznos tanáccsal szolgál, amelyekkel kezelhető, kivédhető a fájdalom. Íme, a leghasznosabb tanácsok 1. Ne pihenjünk túl sokat!

Ezzel egy rendkívül alacsony súrlódási együtthatójú felszínpár jön létre. Amennyiben a porc károsodik, felpuhul, illetve valamelyest elkopik, ez a hatékony csúszófelszín megszűnik létezni.

kemény térdízület

Bármilyen porcfelszíni károsodás a panaszok megjelenését okozhatja, mivel a térdkalács és a combcsont közötti ízületben gyakorlatilag minden térdhajlítás, minden lépcsőjárás során óriási erők ébrednek, ezek a panaszok már egészen enyhe porckopás esetén, illetve porc felpuhulás esetén is jelentkezhetnek.

Térdkalács instabilitás A térdkalács instabilitása akár a térdkalács ficamodását is okozhatja.

Térd-kopás Arthrosis, artrózis, gonarthrosis, gonartrózis Leggyakrabban a csípő a térd ízület kopik el.

Amennyiben a térdkalács kificamodott a beteg azt tapasztalja, hogy a térdkalács a térd külső oldalán helyezkedik el. A térdkalács kificamodása mindig nyújtott vagy enyhén kemény térdízület helyzetben következhet be, és amennyiben kificamodik, a belső stabilizáló struktúrák károsodását, szakadását okozza.

Leggyakrabban a belső patellofemorális szalag MPFL szakad el. Leggyakoribb tünetek: térdkalács mögötti kemény térdízület sportolás közben, instabilitás érzés, főleg fordulásoknál és ritkán előfordulhat a térdkalács ismételt ficamodása is abban az esetben, amikor a térdízület közel nyújtott helyzetben van.

MPFL szakadása Térdkalács ficamodása esetén a belső stabilizáló képletek elszakadnak.

kemény térdízület

Amennyiben egy korábban bekövetkezett térdkalács ficam kemény térdízület nem történik helyes módon végigvitt konzervatív kezelés, úgy szinte biztosan ennek az MPFL elégtelensége fog kialakulni, melyen csak műtéttel lehet segíteni.